Commercial Work – Badger Creek International Airport

Following on the heels of the previous airport design, this larger terminal can more readily accommodate international flights and passengers. The building’s design morphed into the shape of a badger/skunk/ant eater through various iterations to the anchoring piers from the previous design. Travelers arrive underneath the head of the badger covered by a protective canopy that extends the length of the terminal. Once inside, the airport offers a restaurant, a food court, a duty free gift shop, a frequent flyer lounge with bathroom and massage facilities, and internet access. The airport has 6 active gates with twin 9000ft runways capable of accommodating a 747 or A380 aircraft. A separate general aviation facility was also designed on the premises. Onsite parking is available with shuttle bus access to the terminals.

Media Gallery

Commercial Project – Regional Airport Complex

Hello readers,
I have been working on 2 airport projects this month that I thought I would share with you. The complex consists of a commercial jet terminal with 6 gates, one capable of a 747, an air traffic control tower, two 9000 ft runways, a separate general aviation terminal for private aircraft with hanger storage space, along with a long term airport parking facility located nearby.

The main terminal features an in-house restaurant overlooking an orchard with a sculpture by Jonathan Brofsky at its center. The work titled ‘Hammering Man’ makes for an interesting conversation point for the diners and new arrivals. The terminal also features a bar, concessions, and an airport lounge for weary frequent flyers who can relax and take showers in the the deluxe facilities. For those studying design and Architecture, I can attest that airports are some of the most complex facilities to design for. The passenger workflow diagrams are daunting, particularly when you attempt to integrate airport security and customs into the mix. The main idea behind the design was to express world travel, with a globe-like sphere at the center of the terminal mimicking Earth. Around Earth were several suspended old time biplanes traversing the globe. Others might see influences of Star Wars in the design, specifically R2.

Media Gallery

Architecture News – Australian Home of the Year Selected

In news from Down Under, the Australian annual Home of the Year award was awarded to the Shearer’s Quarters, a property located on the island of Tasmania. The project was designed by John Wardle Architects and features a linear open plan concept with a minimal building footprint. Below are photos of the property. The house is designed with sustainability in mind using many recycled materials from the area. I love the living room in this design, but I don’t care for the all wood paneling featured in the sleeping quarters and hallways. That reminds me too much of 1970’s ski lodges, but I completely understand how the wood paneling would be aesthetically appropriate in a camp setting.

Photo gallery

Note: All photos courtesy of John Wardle Architects

Click here to visit the contest’s website for details on the other winning entries in the home of the year contest.

John Wardle Architects Website

Residential Design – The Artist’s Home & Gallery

Hello again readers,

This week a house created using circles. Throughout history there have only been a handful of circle based designs that achieved notoriety. The pithy of circle homes comes from the fact that the shape is difficult to construct and costly to build. The most famous circle building in Architectural history being the Pantheon in Rome, Italy. I designed this circle house for a successful artist who wanted a home and a place to exhibit his work. Along with the gallery space, the main house has 3 bedrooms and 2.5 baths with a 2 car garage. My design joins the 2 circles with an octagonal foyer so that the footprint resembles a pair of glasses.

Image Gallery

Residential Project – Mitre House

This design was heavily influenced by a retreat in Spain, called the Cordoba House. The retreat was designed by Emilio Ambasz as a place of meditation and reflection. The signature element of the house being two tall walls that create enclosure as well as supporting an observation deck at the top of twin staircases. This simple design decision created arguably one of the best architectural projects that I have seen to date. Even more remarkable is the fact that the house was designed in the 1975, yet this still looks amazingly timeless and fresh.

The Cordoba House, Cordoba, Spain

The creation of a corner is so basic yet so powerful. Inspired by the corner and its enclosing effect, I opted to create the opposite effect by opening up the corner which created an entry point while at the same time articulating a mortise and tenon effect in the walls which created windows for my design. The two corner walls resulted in a building footprint similar to a piece of pie.

Arriving at the house, one descends a short flight of stairs to the basement entrance. Once inside you begin your ascent up into the house via a grand stairwell or if you are lazy you can take the elevator. All living spaces are on the second floor with bedrooms on the third floor. The house has 4 bedrooms, 2.5 baths with a basement garage. All of the bedrooms are placed around a central rotunda, with an occulus opening onto the living room below.

Photo Gallery

Residential Design – Climbing the Mountain


To celebrate Independence Day here is my latest design. This modern house shaped like the Price is Right game Cliffhangers is a 3 bedroom 2.5 bath home with a 2-car garage and attached screen porch. Cool features include a Juliet balcony looking down on the living room and an expansive deck off of the master bedroom. I will often sketch out a plan and then model it if I feel it has potential. Below you can see the original sketch and compare it with the final product. Happy climbing.

Image Gallery

Residential Project – Waterwheel House

This design was based around the desire to incorporate a water wheel, ramp, and a skylight into a house. The skylight and water wheel made it in, the ramp got chucked. This design is sited adjacent to a fast flowing brook making hydo-power generation possible. This 3 bedroom 2.5 bath house with attached 2 car garage features soaring ceilings in the main living spaces and views of the water wheel from the dining room. An adjacent bluestone patio off the living room offers plenty of outdoor living opportunities with its built-in grill. Another added bonus is the inclusion of a laundry chute to eliminate carrying clothes downstairs to the laundry facilities. Below are photos and plans for this watery design.

Design Gallery

Architect Profiles – Voysey & Lutyens

Deanery Gardens - Home designed by Lutyens

Hello again readers,

I came across this lecture from 2010 presented by the Essex Library and Centerbrook Architects, a well-known firm based in Essex, CT that gave a talk on the life and work of Edwin Lutyens and Charles Voysey. It was interesting and worth seeing. I learned a bit about where they got their inspiration for their designs and some of the background behind their work. The sound on the clip is a little scratchy but is still tolerable. The lecturer is Charles Bensen, an architectural history professor from Bolder, Colorado. He has also given lectures on Antoni Guadi at the same series. The lecture is 1 hour. Click here to take you to the download site for the lecture. Press the download button and right click SD .MP4 file selecting save link. The lecture should download to your desktop for viewing. Enjoy.

Photo Of Lutyens
Photo of Voysey

Residential Project – Fun in Finland

Hello again readers,
It has been a while since I created a new design, so without further adieu here it is. I titled this project Fun in Finland as the house uses many of the design principles and forms of Finish architect Alvar Aalto, whose work was recently featured in the rotating photo album on the site. Aalto was best known for his libraries, municipal buildings (i.e. town halls) and concert halls. In his later years he was a professor at MIT in Cambridge, Mass. This brick complex is a 4 bedroom 3.5 bath residence with a 2 car garage and a separate home office adjacent to the house complete with separate entrance and guest parking for customers. The design reflects the pulling apart of two forms that could have been previously joined. In between the 2 forms is a rock garden that forms a contemplative courtyard for arriving guest to the house or the office. In true architectural form, the window pattern mimics the symbol for a pocket door. In addition to the office space, the house also features a green roof above the garage. Access to the roof garden is through the kitchen or the living area making the green roof the ideal location for a home vegetable garden. There is also a special meditation space above the master bedroom that could be used as a study or just a place to relax and unwind. This house uses a series of ramps to traverse the 3 floors of the house instead of traditional staircases. Feel free to comment as usual.

Image Gallery

Architecture News – Finalist Selected for National Mall Projects

Wining Design

Hello again readers,
It has been almost a month since my last post, due in part to the lack of anything noteworthy to post about the industry in general. The architecture profession remains mired in recession still reeling from the residential housing collapse combined with the fact that the top 1% (the primary client base for architecture services) has been hording all of their funds keeping future projects unrealized. This deadly combination of factors has all but killed the industry. The prospect of further economic trouble in Europe will likely result in more job losses and further consolidation to an already crippled profession. On a personal note, I have been busy with other work so I have not had time to design anything new of late, however I will be posting again shortly.

Recently the wining design for the National Mall was announced. The project called for proposals to redesign Constitution Gardens shown below as it exists today.

Constitution Gardens Today

Many radical designs were submitted by many big name firms, but the committee opted to select the most restrained and conservative option. The winning design submitted by Roger Marvel Architects & PWP Landscape Architecture features a restaurant pavilion with a skating pond integrated into the existing lake. I feel the committee made a good choice. Some of the other options were a bit too wonky and cutting edge for the sedate and traditional monument lined streets of DC. Below are renderings of the wining design. For further info see the following article.