Residential Project – The Ulm Stool Estate

South Elevation

The fourth house in this week’s new houses for 2018 is a design that I created after pondering Max Bill’s Ulm Stool. The stool, a project Bill created at the Bauhaus school in Dessau, Germany was unique for its simplicity. Despite having only 4 pieces, the stool could be transformed into multiple objects depending on how it was positioned.

The Ulm Stool
Using the bracket shape of the stool, I created a house with wings and walls that mimicked that shape. The house was aligned on two parallel central axis both passing through the chimneys in the design, resulting in a highly symmetrical and ordered layout. The house has a strong German influence echoing the work of both Mies and Spear. Features include an in-ground pool with pool house, an outdoor pergola covered dining area with firepit, a master suite with his and hers dressing rooms, a guest bedroom with bath, a separate staff apartment with its own entrance, a 3-car garage, his and hers offices, a kitchen with pantry and a Miesian tea house situated at the end of mall.

Ground Floor & Site Plan

Image Gallery

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *