Residential Project – The Popup Camera House

The second in our series of houses for the new year I entitled the Popup Camera House. I fashioned it after an early 90s Polaroid instant camera where the 2nd floor would appear to be able to fold down into the 1st floor similar to a traveling camper roof.
An alternate name for this property is the not so simple house. Although the house’s footprint is a simple box with few lines and even fewer fenestration details, it makes up for this simplicity by being very complicated to construct. Unlike most houses, the second story walls don’t align with the walls below it on two of the house’s four sides, so the upper story must be supported by beams and columns that runs the length of the house to properly support the second story. Reducing the footprint of the upper floor allows for strip roof lighting to be installed above the first floor running the length of the living room as well as in the 1st floor lav. Light washes down the 1st floor walls providing a soft and indirect lighting to the home’s inhabitants. (see photo below)

I opted for this indirect lighting approach as this house was designed for a high density locale where houses may have minimal or no setbacks between a neighbor’s property and the owner would prefer to keep windows facing the neighbors to a minimum. Another key feature is the inclusion of a walled garden. The garden provides a visual focal point for the home’s interior when exterior views are absent. The house has 2 bedrooms and 2.5 baths with the option of a 3rd bedroom on the second floor if desired. Other spaces include a sunken hearth, a dining room, library, separate office, mud room, eat-in kitchen with pantry, 2nd floor laundry, and a one car garage. I also designed a small shed for bike storage or tools. There is a small patio off the living room which descends to a sunken firepit with a water feature. These outdoor spaces make the most of limited yard space. Given the urban environment, I also designed a neighborhood park on the adjacent property to create some recreation space for the neighborhood’s children.

Image Gallery

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *